ΕΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκλησία / Εξωκλήσια > Εκκλησία  Παναγίας Χρυσελεούσας

Στο κέντρο της κοινότητας, βρίσκεται κτισμένη η κεντρική εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Χρυσελεούσα. Είναι κτισμένη σε Ρυθμό Βασιλικό και έχει την άνεση να φιλοξενήσει γύρω στους 200 πιστούς. Από ευρήματα που το μαρτυρούν, φαίνεται να κτίστηκε περί το 1756. Οι εικόνες των αγίων που βρίσκονται στο υπέροχο και ξεχωριστό εικονοστάσι της, το δωδεκάορτο και μια εξαίρετη τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου, κατασκευή από τον γνωστό αγιογράφο Φιλάρετο, μας μαρτυρούν τόσο την γνησιότητα αλλά και την χρονολογία της εκεί παρουσίας τους.

Η εκκλησία φαίνεται να δέχθηκε και δεύτερο κτίσμα. Εκατό χρόνια αργότερα, γύρω στο 1886 έγινε η επέκταση. Αυτό φαίνεται από την τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου, στον βόρειο τοίχο του ναού, η οποία και διατηρείται μέχρι και σήμερα. Μια πολύ μεγάλη και ευδιάκριτη τοιχογραφία με παράσταση του Αγίου Γεωργίου, φαίνεται να αποτελεί ξεχωριστή παρουσία στο χώρο της εκκλησίας. Το ξύλινο και σκαλιστό εικονοστάσι της εκκλησίας, φαίνεται να έχει προσεγμένο σκάλισμα από παραστάσεις αμπέλων και πουλιών, απαλειμμένο με χρυσομπογιά. Διαθέτει δυο πύλες, την κεντρική, δηλαδή την ωραία πύλη και την βόρεια. Ο γυναικωνίτης είναι μεγάλος και άνετος, έτσι ώστε να απολαμβάνουν οι πιστοί την θεία λειτουργία κατά το εκκλησίασμά τους.

Εξωτερικά είναι κτισμένη με πέτρα της περιοχής, έχοντας στο πλάι ένα ψηλό καμαρωτό καμπαναριό, όπου καλεί τους πιστούς κάθε Κυριακή και γιορτή. Γιορτάζεται πανηγυρικά στις 8 Σεπτεμβρίου, όπου γιορτάζεται και το γενέθλιο της Παναγίας.

Χάρτες
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
VIDEO
 
3D GALLERY
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΑΛΜΠΟΥΜ
 
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.